заглушки Термінова потреба в навичках GenAI в управлінні проектами - Unite.AI
Зв'язатися з нами

Лідери думок

Термінова потреба в навичках GenAI в управлінні проектами

mm

опублікований

 on

Випереджати виклики, долати збої та мінімізувати ризики — усе це є невід’ємною частиною сучасних розмов про майбутнє генеративного ШІ (GenAI). Вони також є невід’ємною частиною ролі, яку професіонали з управління проектами виконували десятиліттями.

Незважаючи на щоденне знайомство з цими проблемами, багато проектних професіоналів можуть виявитися неготовими до того, як їхні організації використовуватимуть GenAI або як це конкретно вплине на їх роботу. Хоча ніхто не може передбачити, як GenAI змінить корпоративні операції та процеси, немає сумніву, що ця нова технологія посилить роль багатьох працівників інтелектуальної техніки, включно з професіоналами проектів.

GenAI має значний вплив на анатомію проектної роботи. Враховуючи швидкі темпи еволюції та впровадження GenAI, для професіоналів проектів зростає необхідність створити набори навичок, пов’язаних зі ШІ, щоб підвищити продуктивність, ефективність і успіх проекту.

Для керівників проектів GenAI може виконувати важку роботу в різних проектах, зокрема: автоматизоване створення звітів, оновлення часових рамок, аналіз даних, оцінка витрат тощо. Фахівці з проектів, які можуть використовувати потужність штучного інтелекту, зрештою звільнять свій час, щоб зосередитися на важливіших завданнях, які забезпечують успіх проекту. Як наслідок, це повинно дозволити їм більше зосередитися на додаванні нової цінності для бізнесу, розвитку своїх лідерських здібностей і стимулюванні інновацій для своїх організацій відповідно до цілей підприємства.

Research показує, що цього року організації значно збільшують свої інвестиції в ШІ. Фахівці з проектів, які залишаються в авангарді прогресу нових технологій і сприяють запровадженню штучного інтелекту у своїх організаціях, матимуть найкращі позиції для успіху в кар’єрі.

Розвиток навичок, підготовка до ШІ

Щоб скористатися багатством переваг, які може надати штучний інтелект, фахівцям з проектів потрібно буде віддати перевагу підвищенню кваліфікації. PMI Дослідження показують, що лише близько 20% керівників проектів повідомляють про те, що вони мають великий або хороший практичний досвід роботи з інструментами та технологіями ШІ. А 49% не мають досвіду чи розуміння штучного інтелекту в контексті управління проектами. Це вражає в порівнянні з тим фактом, що 82% керівників вищої ланки кажуть, що штучний інтелект матиме принаймні певний вплив на виконання проектів у їхній організації протягом наступних п’яти років.

Використання GenAI для автоматизації, допомоги та розширення ваших можливостей управління проектами вимагає нових навичок і нового мислення щодо проектної роботи. Проектні професіонали можуть використовувати GenAI для вдосконалення своїх проектних навичок у трьох основних областях PMI Talent Triangle®: способи роботи, потужні навички та бізнес-хист.

Способи роботи. Цей вимір зосереджується на прийнятті найкращих підходів, практик, методів та інструментів для успішного управління проектами. З огляду на широку доступність і потенціал інструментів GenAI як на індивідуальному, так і на організаційному рівні, важливо скористатися перевагами покращених результатів, які GenAI може допомогти досягти керівникам проектів.

Думайте про «способи роботи» як про ланцюжки подій і завдань для досягнення результату, де генеративний ШІ може автоматизувати, допомагати або розширювати навички та компетенції з управління проектами. Конкретні сфери, де ви можете використовувати GenAI у цьому просторі, включають: планування проекту, управління часом і витратами, управління ризиками, допомога в написанні та читанні.

Керівники проектів також повинні дізнатися про фундаментальний зв’язок між даними та штучним інтелектом і ознайомитися зі стратегією та практикою обробки даних своєї організації. Розуміючи, як дані передають ці інструменти, керівники проектів матимуть кращі можливості для розуміння та оцінки результатів ШІ. Грамотність даних також дозволить менеджерам проектів формувати інструменти та моделі, які є специфічними для проектів — ті, які передбачають результати проекту, ризики, ресурси тощо — так, щоб вони забезпечували найточніші прогнози та аналіз для прийняття рішень. Ці знання також допоможуть керівникам проектів визначити та усунути ризики, які використання GenAI потенційно може створити для бізнесу.

Силові навички. Переконайтеся, що команди володіють сильними навичками міжособистісного спілкування, які ми називаємо «владними навичками», що дозволяє їм підтримувати вплив на різноманітних зацікавлених сторін. Це критично важливий компонент для внесення змін і досягнення успішних результатів проекту.

наш Опитування «Пульс професії». визначив чотири найважливіші владні навички, які необхідні для того, щоб допомогти організаціям трансформуватися та досягати стійких результатів: стратегічне мислення, вирішення проблем, спільне лідерство та комунікація. Усе це людські риси, які певною мірою можуть бути доповнені ШІ. Наприклад, менеджери проектів можуть робити більш стратегічний внесок у свої проекти та організацію, застосовуючи інструменти ШІ до різних аспектів свого бізнесу, галузі та ринку, щоб ефективніше та швидше вирішувати проблеми.

Є чотири ключові сфери, де ви можете використовувати штучний інтелект для покращення потужних навичок:

  • Впроваджувати стратегічне мислення
  • Поліпшити співпрацю
  • Швидше вирішення проблем
  • Покращене спілкування.

Енергійні навички стануть ще більшою конкурентною перевагою, створюючи або ламаючи кожен проект, оскільки зростання продуктивності ШІ дозволить витрачати більше часу на взаємодію з людьми. Наше власне дослідження, а також численні дрібно- та великомасштабні дослідження протягом останніх двох десятиліть незмінно називають людський фактор однією з головних причин провалу проектів. Пам’ятайте, що алгоритми не можуть дивитися нікому в очі, говорити правду владі, дотримуватися етичного курсу або нести відповідальність за свої рішення. Менеджери проектів можуть робити все це та багато іншого, включаючи здатність взаємодіяти з людьми, виражати співчуття, адаптуватися, створювати неінтуїтивні рішення, приймати неоднозначні рішення, вести переговори, керувати зацікавленими сторонами, керувати та мотивувати. Менеджери проектів мають навички, які ніколи не знайдуть себе в машинах, якими б розумними вони не стали.

Ділова хватка. Професіонали з діловою хваткою розуміють макро- та мікровпливи в їхній організації та галузі та володіють знаннями, пов’язаними з певною функцією чи предметною областю, щоб приймати правильні рішення. Фахівці всіх рівнів повинні вміти культивувати ефективне прийняття рішень і розуміти, як їхні проекти узгоджуються з загальною картиною ширшої організаційної стратегії та глобальних тенденцій.

Уявіть, що ви хочете мати кращу перспективу щодо ризиків на корпоративному рівні вашого проекту чи програми та найімовірніших сценаріїв, з якими ви можете зіткнутися, якщо деякі ризики справді виникнуть. AI може допомогти вам отримати інформацію, щоб підготувати комплексний аналіз ризиків для бізнесу та оцінку впливу через проблеми проекту. Це підготує організацію до плану відновлення та передбачить усі дії щодо пом’якшення наслідків до того, як станеться велика подія, яка вплине на організацію. Менеджери проектів можуть почати використовувати можливості GenAI для аналізу сценаріїв, формування розуміння та інновацій, оцінки наслідків для бізнесу та прийняття рішень системного мислення.

Використання інструментів AI підвищить ділову хватку двома способами. По-перше, вирішуючи трудомісткі, повсякденні завдання, це звільнить менеджерів проектів витрачати більше часу на внутрішньоорганізаційні впливи, цілі та стосунки. По-друге, GenAI може розширити здібності менеджерів проектів бачити стратегічні наслідки їхньої роботи, дати їм змогу практикуватися та формувати свої розмови із зацікавленими сторонами високого рівня та приймати кращі рішення щодо своїх проектів. Сама присутність цих інструментів також може змінити типи ділової хватки, які керівники проектів повинні глибоко розуміти, порівняно з тими, до яких можна отримати доступ за допомогою інструментів.

Наприклад, генеративний штучний інтелект значно полегшує будь-якому керівнику проекту дивитися на ситуацію очима експерта галузі (через підказку). Таким чином, як і окремі телефонні номери, загальні галузеві знання можуть бути менш важливими для збереження в людському мозку. Проте деталі конкурентної переваги організації, потенційні важелі використання даних, які існують в екосистемі, або нові дані, згенеровані вашим проектом, – це те, що потрібно зрозуміти детально.[1]

Функціональні операції також стають більш автоматизованими та прозорими. Ці звичайні процеси з підтримкою програмного забезпечення як послуги (SaaS) також добре визначені в загальних наборах даних. Знову ж таки, тут ділова хватка, яка виділить вас, має більше спільного з тим, що відрізняється від того, як працює ваша організація. Що робить його особливим, ефективнішим, дієвішим? Такий рівень розуміння допоможе вам не тільки міцно пов’язати стратегію з вашим проектом, але дозволить вам переконатися, що всі зв’язки між проектом і організацією існують для справжнього досягнення результатів.

Ви готові до підвищення майстерності?

Знання є критично важливим елементом для розширення можливостей професіоналів у їхніх подорожах ШІ. Ви можете пройти спеціалізований тренінг для менеджерів проектів, який допоможе вам орієнтуватися в цьому новому ландшафті проектів із підтримкою GenAI. Інститут управління проектами (PMI) нещодавно випустив безкоштовний вступний курс електронного навчання щоб допомогти подолати хвилювання щодо впровадження ШІ та заповнити прогалину в знаннях серед професіоналів проекту. Він містить відповідні випадки використання та поради щодо використання GenAI спеціально для виконання проектів.

Зрозуміло, що штучний інтелект покращить спосіб виконання проектів, перетворивши роль керівників проектів на керівників проектів. Попереду будуть нові виклики та ризики, але, прийнявши спосіб мислення штучного інтелекту та залишаючись зацікавленим у потенціалі GenAI, професіонали проекту будуть готові досягти успішних результатів проекту. Безперервне навчання є ключем до навігації революцією штучного інтелекту та підвищення ролі, яку відіграють професіонали проектів у різних галузях.

[1] Edelman, DC, Abraham, M. (2023, 12 квітня). Generative AI змінить ваш бізнес. Ось як пристосуватися. Harvard Business Review. Доступно за адресою: https://hbr.org/2023/04/generative-ai-will-change-your-business-heres-how-to-adapt

Сем Сіблі — глобальний керівник відділу нових продуктів та інновацій у Project Management Institute (PMI), провідна світова організація з управління проектами.