škrbina Razpakiranje glavnega ukaza predsednika Bidna o umetni inteligenci – Unite.AI
Povežite se z nami

Uredba

Razpakiranje znamenitega izvršnega ukaza predsednika Bidna o umetni inteligenci

objavljeno

 on

V obdobju, ko umetna inteligenca preoblikuje globalno tehnološko krajino, si ZDA prizadevajo utrditi svoje vodstvo s obsežnim izvršnim ukazom, ki ga je izdal predsednik Biden. Ta dolgo pričakovana poteza prihaja v kritičnem trenutku, ko države po vsem svetu tekmujejo, da bi izkoristile obljube umetne inteligence in hkrati ublažile inherentna tveganja. Odredba, široka po obsegu, se dotika različnih vidikov, od pravic intelektualne lastnine do izboljšav zasebnosti, vse pa je usmerjeno v zagotavljanje uravnoteženega in naprednega pristopa k razvoju in uvajanju umetne inteligence.

V središču te direktive je glavni cilj ne le zagotoviti vodilnega položaja ZDA na področju umetne inteligence, temveč tudi varovati zasebnost in državljanske svoboščine posameznikov. Poleg tega obravnava vprašanja dela in priseljevanja ter priznava večdimenzionalni vpliv umetne inteligence na družbeno strukturo.

Patentna in avtorska zaščita

V prizadevanju za spodbujanje inovacij ob hkratnem zagotavljanju pravne jasnosti je izvršni ukaz določil posebna navodila Uradu ZDA za patente in blagovne znamke (USPTO) glede patentov umetne inteligence. Uradu je naročeno, da objavi smernice za patentne preizkuševalce in prijavitelje o tem, kako obravnavati uporabo umetne inteligence. Pričakuje se, da bo ta korak poenostavil postopek patentiranja in zagotovil, da imajo inovatorji jasno pot do zaščite svojih izumov, ki temeljijo na umetni inteligenci.

Poleg tega področje avtorskih pravic v dobi umetne inteligence predstavlja zapleteno pripoved. Izvršni ukaz poziva vodjo ameriškega urada za avtorske pravice skupaj z direktorjem PTO, da priporočita dodatne izvršilne ukrepe, ki bi lahko obravnavali težave v zvezi z zaščito avtorskih pravic za delo, ustvarjeno z umetno inteligenco. Poleg tega se poglobi v uporabo avtorsko zaščitenega dela za usposabljanje algoritmov umetne inteligence, področje, ki zahteva jasne pravne okvire za spodbujanje rasti in zagotavljanje pravičnosti.

Izboljšave zasebnosti in varstvo podatkov

Z eksponentno rastjo ustvarjanja in zbiranja podatkov varovanje zasebnosti še nikoli ni bilo tako ključno. Izvršni ukaz spodbuja zvezne agencije, da sprejmejo vrhunsko tehnologijo za izboljšanje zasebnosti za zaščito podatkov, ki jih zbirajo. Ta direktiva poudarja pomen zasebnosti ne le kot pravice, ampak kot temelja za zaupanje v aplikacije AI.

Poleg tega je Nacionalna znanstvena fundacija (NSF) zadolžena za financiranje nove raziskovalne mreže, osredotočene na razvoj, napredek in uvajanje tehnologije zasebnosti za uporabo zveznih agencij. S krepitvijo raziskav in razvoja tehnologij, osredotočenih na zasebnost, ukaz predvideva trden okvir, v katerem lahko varstvo podatkov in inovacije umetne inteligence uspevajo skupaj.

AI na delovnem mestu

Ker umetna inteligenca še naprej prodira v različne sektorje, njene posledice za delovno silo niso zanikane. Eden od glavnih pomislekov, poudarjenih v izvršnem ukazu, je možnost neupravičenega nadzora delavcev s tehnologijami umetne inteligence. Etične posledice vsiljivega spremljanja ne bi lahko samo spodkopale zaupanja, ampak tudi spodbudile škodljivo delovno okolje. V zvezi s tem ukaz poudarja, da uvedba umetne inteligence ne bi smela spodbujati pretiranega nadzora zaposlenih.

Poleg tega odredba pošilja jasno sporočilo o postavljanju skrbi delavcev in sindikatov v središče politik, povezanih z umetno inteligenco. Opisuje smernice za temeljito oceno in smernice o vplivu umetne inteligence na delo in zaposlovanje. Za to sta zadolžena Svet ekonomskih svetovalcev in Ministrstvo za delo, ki naj bi pripravila poročila o učinkih umetne inteligence na trg dela in ocenila sposobnost zveznih agencij, da pomagajo delavcem, katerih delo bi lahko motila tehnologija umetne inteligence. Namen vključujočega stališča je zagotoviti, da z razvojem tehnologij umetne inteligence pravice in dobro počutje delovne sile ostanejo prednostna naloga.

Imigracijske reforme za strokovnost AI

Prizadevanje za prevlado AI je prav tako bitka za talente kot za tehnološki napredek. Ob priznavanju tega izvršni ukaz določa direktive, namenjene izboljšanju sposobnosti priseljencev s strokovnim znanjem o umetni inteligenci, da prispevajo k sektorju umetne inteligence v ZDA. To vključuje celovit pregled in poenostavitev vlog za vizum in sestankov za priseljence, ki nameravajo delati na AI ali drugih kritičnih tehnologijah.

Poleg tega ukaz predvideva ZDA kot glavno destinacijo za globalne tehnološke talente. Ustreznim agencijam naroča, naj ustvarijo čezmorsko kampanjo za promocijo ZDA kot privlačne destinacije za tujce z znanstvenim ali tehnološkim znanjem za študij, raziskovanje ali delo na področju umetne inteligence in drugih nastajajočih tehnologij. S spodbujanjem ugodnega okolja za uspevanje globalnih talentov namen naročila ni samo spodbuditi sektor umetne inteligence v ZDA, temveč tudi prispevati k globalnemu etosu sodelovanja, ki je potreben za odgovoren razvoj in uvajanje umetne inteligence.

Spodbujanje polprevodniške industrije

Industrija polprevodnikov tvori hrbtenico razvoja umetne inteligence, saj zagotavlja bistveno strojno opremo, ki poganja algoritme umetne inteligence. Ob priznavanju kritične vloge tega sektorja izvršni ukaz določa ukrepe za krepitev polprevodniške industrije, s posebnim poudarkom na spodbujanju konkurence in spodbujanju manjših akterjev v ekosistemu.

Da bi spodbudili konkurenčno okolje, ukaz od Ministrstva za trgovino zahteva, da zagotovi vključitev manjših podjetij s čipi v Nacionalni center za tehnologijo polprevodnikov, nov raziskovalni konzorcij. Ta pobuda naj bi prejela znaten del od 11 milijard dolarjev subvencij za raziskave in razvoj, namenjenih v skladu z lanskoletnim CHIPS and Science Act. Poleg tega ukaz usmerja oblikovanje mentorskih programov za povečanje udeležbe v industriji čipov, skupaj s povečanjem virov za manjše igralce s financiranjem fizičnih sredstev in večjim dostopom do naborov podatkov in programov za razvoj delovne sile. Ti ukrepi so predvideni za ustvarjanje uspešnega in konkurenčnega sektorja polprevodnikov, ki je ključnega pomena za ambicije ZDA na področju umetne inteligence.

Pobude za izobraževanje, stanovanja in telekomunikacije

Izvršni ukaz razširja svoj doseg na različne druge sektorje, kar odraža vsesplošen vpliv umetne inteligence. Na področju izobraževanja usmerja Ministrstvo za izobraževanje, naj ustvari »nabor orodij AI« za vodje izobraževanja. Ta komplet orodij je namenjen pomoči pri izvajanju priporočil za uporabo umetne inteligence v razredu, s čimer se izkoristi potencial umetne inteligence za obogatitev izobraževalne izkušnje.

Na področju stanovanj odredba obravnava tveganja diskriminacije z umetno inteligenco in agencijam naroča, naj izdajo smernice o pravičnem posojanju in stanovanjski zakonodaji, da preprečijo diskriminatorne rezultate z umetno inteligenco v digitalnih oglasih za kredite in stanovanja. Poleg tega želi raziskati uporabo umetne inteligence v sistemih za preverjanje najemnikov in njene morebitne posledice.

Tudi sektor telekomunikacij ni nedotaknjen, saj direktive spodbujajo Zvezno komisijo za komunikacije, da se poglobi v to, kako lahko umetna inteligenca poveča odpornost telekomunikacijskega omrežja in učinkovitost spektra. To vključuje raziskovanje vloge umetne inteligence v boju proti neželenim avtomatskim klicem in robotskim besedilom ter njen potencial za oblikovanje uvedbe 5G in prihodnje tehnologije 6G. Cilj je izkoristiti umetno inteligenco pri izboljšanju komunikacijskih omrežij, kritične infrastrukture v današnjem digitalno povezanem svetu.

Uravnotežena pot

Ko se poglobimo v različne direktive in pobude, ki so opisane v izvršnem ukazu predsednika Bidna, je očitno, da prizadevanje ne gre zgolj za tehnološki napredek, temveč za oblikovanje uravnotežene poti za odisejado umetne inteligence. Celovit pristop se dotika kritičnih področij od spodbujanja inovacij in zaščite intelektualne lastnine do zagotavljanja etičnih praks pri uvajanju umetne inteligence v različnih sektorjih.

Pozornost na negovanje talentov tako doma kot iz tujine poudarja priznanje, da je človeško strokovno znanje in izkušnje v središču inovacij AI. Poleg tega poudarek na zasebnosti in varstvu podatkov odraža napredno stališče uprave, ki priznava ključni pomen zaupanja in etike pri široki uporabi umetne inteligence.

Poleg tega pobude, namenjene spodbujanju industrije polprevodnikov in izkoriščanju umetne inteligence v izobraževalnem, stanovanjskem in telekomunikacijskem sektorju, prikazujejo celostno razumevanje vsesplošnega vpliva umetne inteligence. Z ustvarjanjem ugodnega ekosistema za inovacije umetne inteligence ob hkratnem zagotavljanju zaščite pravic in vrednot izvršni ukaz postavlja trden okvir za vodilno vlogo ZDA na svetovnem prizorišču umetne inteligence.

Izvršni ukaz predsednika Bidna zajema večdimenzionalno strategijo, ki obravnava tehnološke, etične in družbene vidike umetne inteligence. Ko država stopa v prihodnost, cilj uravnoteženega pristopa ni samo izkoristiti tehnološke obljube umetne inteligence, temveč tudi obvladati niansirane izzive, s čimer se zagotovi koristna in harmonična krajina umetne inteligence za vse.

Najdete lahko celotno izvršilno odredbo tukaj.

Alex McFarland je brazilski pisatelj, ki poroča o najnovejšem razvoju umetne inteligence. Sodeloval je z vrhunskimi podjetji in publikacijami AI po vsem svetu.