stub Skubiai reikia GenAI projektų valdymo įgūdžių – Unite.AI
Susisiekti su mumis

Minties lyderiai

Skubiai reikia GenAI įgūdžių projektų valdymo srityje

mm

paskelbta

 on

Iššūkių įveikimas, trikdžių pašalinimas ir rizikos sumažinimas – visa tai yra neatsiejama šiandienos pokalbių apie generatyvaus AI (GenAI) ateitį. Jie taip pat yra neatsiejami nuo vaidmens, kurį projektų valdymo profesionalai atlieka dešimtmečius.

Nepaisant kasdienių žinių apie šias problemas, daugelis projektų specialistų gali būti nepasiruošę tam, kaip jų organizacijos panaudos GenAI arba kaip tai paveiks konkrečiai jų darbą. Nors niekas negali numatyti visų būdų, kaip GenAI pakeis įmonės veiklą ir procesus, neabejotina, kad ši nauja technologija padidins daugelio žinių darbuotojų, įskaitant projektų profesionalus, vaidmenį.

GenAI daro didelę įtaką projekto darbo anatomijai. Atsižvelgiant į spartų GenAI evoliucijos ir pritaikymo tempą, vis labiau jaučiamas jausmas, kad projektų profesionalai turi kurti su AI susijusius įgūdžių rinkinius, kad padidėtų produktyvumas, efektyvumas ir projekto sėkmė.

Projektų vadovams GenAI gali atlikti sunkius darbus įvairiose projekto veiklose, įskaitant: automatizuotą ataskaitų generavimą, laiko juostos atnaujinimus, duomenų analizę, sąnaudų įvertinimus ir kt. Projektų profesionalai, galintys panaudoti AI galią, galiausiai išlaisvins savo laiką, skirtą didesnės vertės užduotims, kurios lemia projekto sėkmę. Todėl tai turėtų leisti jiems daugiau dėmesio skirti naujos verslo vertės kūrimui, lyderystės gebėjimų ugdymui ir inovacijų skatinimui savo organizacijoms, suderinamoms su įmonės tikslais.

tyrimai rodo, kad šiais metais organizacijos gerokai padidina savo investicijas į dirbtinį intelektą. Projekto profesionalai, kurie išlieka naujų technologijų pažangos priešakyje ir padeda skatinti dirbtinio intelekto pritaikymą savo organizacijose, geriausiai prisidės prie karjeros sėkmės.

Tobulinti įgūdžius, pasiruošti dirbtiniam intelektui

Norėdami pasinaudoti daugybe AI teikiamų pranašumų, projekto profesionalai turės teikti pirmenybę įgūdžių tobulinimui. PMI tyrimai rodo, kad tik apie 20 % projektų vadovų teigia turintys didelę arba gerą praktinę patirtį dirbant su AI įrankiais ir technologijomis. Ir 49% turi mažai patirties ar nesupranta AI projektų valdymo kontekste. Tai stulbina, palyginti su tuo, kad 82 % vyresniųjų lyderių teigia, kad dirbtinis intelektas per ateinančius penkerius metus turės bent tam tikrą poveikį projektams jų organizacijoje.

Naudojant GenAI automatizuoti, padėti ir išplėsti savo projektų valdymo galimybes, reikia naujų įgūdžių ir naujo požiūrio į projektinį darbą. Projekto profesionalai gali naudoti GenAI, kad pagerintų savo projektų įgūdžius trijose pagrindinėse PMI talentų trikampio® srityse: darbo būdai, galios įgūdžiai ir verslo supratimas.

Darbo būdai. Šioje dimensijoje pagrindinis dėmesys skiriamas geriausio požiūrio, praktikos, metodų ir įrankių taikymui sėkmingai projektams valdyti. Kadangi GenAI įrankiai yra plačiai prieinami ir jų potencialas tiek asmeniniu, tiek organizacijos lygmeniu, svarbu pasinaudoti patobulintais rezultatais, kuriuos GenAI gali padėti projektų vadovams pasiekti.

Pagalvokite apie „darbo būdus“ kaip apie įvykių ir užduočių grandinę, kad būtų pasiektas rezultatas, kai generuojantis AI gali automatizuoti, padėti arba išplėsti projektų valdymo įgūdžius ir kompetencijas. Konkrečios sritys, kuriose galite panaudoti GenAI šioje erdvėje, apima: projekto planavimą, laiko ir sąnaudų valdymą, rizikos valdymą, rašymo ir skaitymo pagalbą.

Projektų vadovai taip pat turėtų sužinoti apie pagrindinį duomenų ir AI ryšį ir susipažinti su savo organizacijos duomenų strategija ir praktika. Suprasdami, kaip šie įrankiai perduoda duomenis, projektų vadovai galės geriau suprasti ir įvertinti AI rezultatus. Duomenų raštingumas taip pat leis projektų vadovams formuoti projektams būdingus įrankius ir modelius – tuos, kurie numato projekto rezultatus, riziką, išteklius ir kt. – kad jie pateiktų tiksliausias prognozes ir analizę, kad galėtų priimti sprendimus. Šios žinios taip pat padės projektų vadovams nustatyti ir išspręsti riziką, kurią verslui gali sukelti GenAI naudojimas.

Galios įgūdžiai. Komandos turi stiprius tarpasmeninius įgūdžius, kuriuos vadiname „galios įgūdžiais“, leidžia joms išlaikyti įtaką įvairioms suinteresuotosioms šalims. Tai labai svarbus pokyčiams ir sėkmingiems projekto rezultatams pasiekti reikalingas komponentas.

mūsų Profesijos tyrimo pulsas nustatė keturis svarbiausius galios įgūdžius, kurie yra būtini siekiant padėti organizacijoms transformuotis ir pasiekti tvarių rezultatų: strateginį mąstymą, problemų sprendimą, vadovavimą bendradarbiavimui ir bendravimą. Visa tai yra žmogaus bruožai, kuriuos dirbtinis intelektas tam tikru mastu gali sustiprinti. Pavyzdžiui, projektų vadovai gali strategiškiau prisidėti prie savo projektų ir organizavimo, taikydami AI įrankius įvairiems verslo, pramonės ir rinkos aspektams, kad veiksmingiau ir greičiau išspręstų problemas.

Yra keturios pagrindinės sritys, kuriose galite panaudoti AI, kad pagerintumėte galios įgūdžius:

  • Įterpti strateginį mąstymą
  • Pagerinti bendradarbiavimą
  • Greitesnis problemų sprendimas
  • Patobulintas bendravimas.

Galios įgūdžiai taps dar didesniu konkurenciniu pranašumu, įgyvendinant arba sulaužant kiekvieną projektą, nes padidėjus dirbtinio intelekto produktyvumui, daugiau laiko bus skiriama žmonių bendravimui. Mūsų pačių tyrimai, taip pat keli mažo ir didelio masto tyrimai per pastaruosius du dešimtmečius, nuosekliai nurodo žmogiškuosius veiksnius tarp pagrindinių projekto nesėkmės priežasčių. Atminkite, kad algoritmai negali žiūrėti niekam į akis, sakyti tiesos valdžiai, laikytis etikos kurso ar atsakyti už savo sprendimus. Projektų vadovai gali atlikti visus šiuos dalykus ir dar daugiau, įskaitant gebėjimą bendrauti su žmonėmis, išreikšti empatiją, prisitaikyti, kurti priešingus sprendimus, priimti dviprasmiškus sprendimus, derėtis, valdyti suinteresuotąsias šalis, vadovauti ir motyvuoti. Projektų vadovai turi įgūdžių, kurie niekada nepateks į mašinas, kad ir kokios išmanios mašinos taptų.

Verslo įpročiai. Profesionalai, turintys verslo sumanumo, supranta makro ir mikro įtakas savo organizacijoje ir pramonėje ir turi specifinių funkcijų ar srities žinių, kad galėtų priimti gerus sprendimus. Visų lygių profesionalai turi sugebėti ugdyti veiksmingą sprendimų priėmimą ir suprasti, kaip jų projektai dera su platesnės organizacijos strategijos ir pasaulinių tendencijų paveikslu.

Įsivaizduokite, kad norite geriau pažvelgti į riziką įmonės lygmeniu savo projektui ar programai ir labiausiai tikėtinus scenarijus, su kuriais galite susidurti, jei tam tikra rizika iš tikrųjų atsirastų. Dirbtinis intelektas gali padėti įgyti įžvalgų rengiant išsamią verslo rizikos analizę ir poveikio vertinimą dėl projekto problemų. Tai parengs organizaciją su atkūrimo planu ir numatys visus švelninimo veiksmus, kol įvyks svarbus įvykis, kuris paveiks organizaciją. Projektų vadovai gali pradėti naudoti GenAI galimybes scenarijų analizei, įžvalgų generavimui ir inovacijoms, verslo pasekmių vertinimui ir sisteminio mąstymo sprendimams.

Dirbtinio intelekto įrankių naudojimas padidins verslo supratimą dviem būdais. Pirma, atliekant daug laiko reikalaujančias, kasdienes užduotis, projektų vadovai turės daugiau laiko skirti dėmesio organizacinei įtakai, tikslams ir ryšiams. Antra, „GenAI“ gali padidinti projektų vadovų gebėjimus pamatyti strategines savo darbo pasekmes, leisti jiems praktikuotis ir organizuoti pokalbius su aukšto lygio suinteresuotosiomis šalimis ir priimti geresnius sprendimus dėl savo projektų. Pats šių įrankių buvimas taip pat gali pakeisti verslo sumanumą, kurį projektų vadovai turi giliai suprasti, palyginti su tais, kuriuos galima pasiekti naudojant įrankius.

Pavyzdžiui, generatyvus AI leidžia daug lengviau bet kuriam projekto vadovui pažvelgti į situaciją pramonės eksperto akimis (per raginimą). Taigi, kaip ir individualūs telefono numeriai, bendros pramonės žinios gali būti mažiau svarbios žmogaus smegenyse. Tačiau išsamiai suprasite organizacijos konkurencinį pranašumą, galimą ekosistemoje esančių duomenų svertą ar naujus jūsų projekto sugeneruotus duomenis.[1]

Funkcinės operacijos taip pat tampa vis labiau automatizuotos ir skaidresnės. Šie bendri programinės įrangos kaip paslaugos (SaaS) įgalinti procesai taip pat yra gerai apibrėžti bendruosiuose duomenų rinkiniuose. Vėlgi, verslo sumanumas, kuris jus išskirs, labiau susijęs su tuo, kas skiriasi jūsų organizacijos veikimo būdu. Kuo jis ypatingas, efektyvesnis, efektyvesnis? Toks supratimo lygis padės ne tik tvirtai prisijungti prie projekto strategijos, bet ir užtikrinti, kad visi projektai ir organizacija būtų ryšiai, kad tikrai pasiektumėte rezultatus.

Ar esate pasirengęs tobulinti įgūdžius?

Žinios yra esminis elementas, padedantis profesionalams dirbti dirbtinio intelekto kelionėse. Galite dalyvauti specializuotuose projektų vadovų mokymuose, kurie padės naršyti šiame naujame „GenAI“ palaikančio projekto kraštovaizdyje. Projektų valdymo institutas (PMI) neseniai išleido nemokamą įvadinis e-mokymosi kursas padėti kovoti su AI priėmimo nerimu ir užpildyti žinių spragą tarp projekto specialistų. Jame pateikiami atitinkami naudojimo atvejai ir patarimai, kaip naudoti GenAI konkrečiai projektams pristatyti.

Akivaizdu, kad dirbtinis intelektas pagerins projektų vykdymo būdą, paversdamas projektų vadovų vaidmenį projektų lyderiais. Laukia nauji iššūkiai ir rizika, tačiau perimdami dirbtinio intelekto mąstymą ir likdami smalsūs apie GenAI potencialą, projekto specialistai bus pasirengę pasiekti sėkmingų projekto rezultatų. Nuolatinis mokymasis yra raktas į AI revoliuciją ir padidinant projektų profesionalų vaidmenį įvairiose pramonės šakose.

[1] Edelman, DC, Abraham, M. (2023 m., balandžio 12 d.). Generatyvusis AI pakeis jūsų verslą. Štai kaip prisitaikyti. Harvard Business Review ". Galima: https://hbr.org/2023/04/generative-ai-will-change-your-business-heres-how-to-adapt

Samas Sibley yra pasaulinis naujų produktų ir inovacijų vadovas Project Management Institute (PMI), pasaulyje pirmaujanti projektų valdymo profesijos organizacija.